אלצהיימר 05.01.2026

לחץ דם גבוה כגורם סיכון לירידה קוגניטיבית

מחקר תצפיתי פרוספקטיבי: הקשר בין לחץ דם לבין סמנים ביולוגיים של מחלת אלצהיימר בקרב מבוגרים ללא פגיעה קוגניטיבית

יתר לחץ דם. אילוסטרציה

במחקר תצפיתי פרוספקטיבי, חוקרים בחנו את הקשר בין לחץ דם לבין סמנים ביולוגיים של מחלת אלצהיימר בקרב מבוגרים ללא פגיעה קוגניטיבית. זאת, על רקע ההשערה כי יתר לחץ דם עשוי להשפיע על התפתחות שינויים פתולוגיים הקשורים לאלצהיימר ומהווה גורם סיכון בר שינוי לדמנציה.

במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Journal of Prevention of Alzheimer's Disease, החוקרים ביקשו לבדוק קשרים רוחביים ואורכיים בין מדדי לחץ דם (סיסטולי, דיאסטולי  ולחץ דופק) לבין סמנים ביולוגיים של מחלת אלצהיימר, כולל בדיקות נוזל שדרה (CSF) ודימות PET לעמילואיד בטא (Ab), בקרב מבוגרים ללא פגיעה קוגניטיבית.

החוקרים איתרו משתתפים משלושה מחקרים תצפיתיים פרוספקטיביים באירופה: 405 משתתפים ממחקר ALFA+ (גיל ממוצע 61.1, 60% נשים), 1,104 משתתפים ממחקר EPAD-LCS (גיל ממוצע 64.8, 59.1% נשים) ו-340 משתתפים ממחקר AMYPAD PNHS (גיל ממוצע 71.8, 60% נשים).

משתתפי ALFA+ עברו בדיקות CSF (כולל Ab42, Ab40, p-tau181, t-tau) ו/או Ab PET. משתתפי EPAD עברו בדיקות CSF (ללא Ab40) ומשתתפי AMYPAD עברו Ab PET. בכל הקבוצות נאספו נתונים על סוכרת, שימוש בתרופות להורדת לחץ דם ויחס מותן-ירך. הקשרים נבדקו באמצעות מודלים של רגרסיה ליניארית למשתנים מרובים, תוך ניתוח הקשרים הרוחביים בין לחץ דם לסמנים בודדים, והקשרים האורכיים לפי השינוי בציון CL (Centiloid units) בין תחילת המחקר למעקב ב-Ab PET.

מתוצאות המחקר עולה כי ב-ALFA+ נמצא קשר שלילי בין לחץ דם דיאסטולי ל-Ab40י(p=0.016) ו-p-tau181י(p=0.050), וכן נטייה לא מובהקת לקשר חיובי בין לחץ דם סיסטולי לציוני CL לאורך זמן (p=0.058). ב-EPAD, לחץ דם דיאסטולי נקשר באופן שלילי ל-Ab42י(p<0.001) ול-p-tau181י(p=0.014), בעוד שלחץ דופק נקשר באופן חיובי ל-Ab42י(p=0.024).

ב-AMYPAD נמצאו קשרים חיוביים מובהקים בין לחץ דם סיסטולי (p=0.002) ולחץ דופק (p=0.003) לבין ציוני CL בתחילת המחקר, ונטייה לא מובהקת לקשר דומה עבור לחץ דם דיאסטולי (p=0.089). בנוסף, לחץ דם דיאסטולי גבוה נקשר לעלייה מובהקת ב-CL לאורך זמן (p=0.042), עם נטייה דומה אך לא מובהקת עבור לחץ דם סיסטולי (p=0.072). לא נמצאו קשרים מובהקים בין מדדי לחץ דם לבין שינויים אורכיים בסמנים בנוזל השדרה.

החוקרים סיכמו כי לחץ דם מוגבר נקשר להצטברות גבוהה יותר של עמילואיד במוח לפי Ab PET, גם בקרב משתתפים ללא ירידה קוגניטיבית. עם זאת, הקשרים השליליים שנמצאו בין לחץ דם דיאסטולי לבין סמני CSF אינם תואמים את תבנית הפתולוגיה האופיינית לאלצהיימר ויש צורך במחקרים נוספים לבחינת המנגנונים העומדים בבסיס ממצאים אלה. ממצאים אלה מדגישים את חשיבותו של לחץ דם גבוה כגורם סיכון אפשרי לירידה קוגניטיבית.

מקור:

Osset-Malla M, Martínez-Velasco A, Sánchez-Benavides G, Buongiorno M, de la Sierra A, Shekari M, Minguillon C, Kollmorgen G, Quijano-Rubio C, Zetterberg H, Blennow K, García DV, Suárez-Calvet M, Gispert JD, Grau-Rivera O; ALFA Study. Blood pressure and Alzheimer's disease biomarkers in cognitively unimpaired adults: a multicenter study. J Prev Alzheimers Dis. 2025 Dec;12(10):100304. doi: 10.1016/j.tjpad.2025.100304. Epub 2025 Aug 11. PMID: 40796457; PMCID: PMC12627890.

נושאים קשורים:  אלצהיימר,  לחץ דם,  סמנים ביולוגיים,  עמילואיד,  נוזל שדרה,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו